Фризьорство

Защо Трябва Да Се Грижиш За КУТИКУЛАТА На Косъма?

Всяка жена желае и предпочита косата й да има блясък и здравина. Начинът, по който косата ти изглежда, показва да голяма степен какво отношение и грижа полагаш за себе си. Красивата и здрава коса, оформена по стилен и елегантен начин, допринася за самочувствието, което жената трябва да има. Имайки предвид това, за теб е важно да разбереш какъв е правилният начин на грижа за твоята коса и каква роля има кутикулата на косъма в това?

Да започнем първо оттам какво всъщност представлява кутикулата на косъма! За целта ще ни послужи долното изображение, което разкрива структурата на косъма.

Structure of Hair

Кутикулата на косъма представлява в своята същност външният слой на косъма, както е показано на горното изображение. Точно под него се намира кортексът на косъма или средния слой, на който дължим еластичността на косата си. Третият слой на косъма се нарича медула. Медулата представлява сърцевината на косъма. Любопитен факт е, че сред всички нас, се срещат и хора, чиято коса е с много тънък косъм и поради това медулата не присъства в структурата на косъма.

Външният слой на косъма или кутикулата образува защитните слоеве на косата. Те са люспести, твърди и прозрачни като всяка кутикула припокрива друга такава и се разпростират по продължението на самия косъм. Структурата на кутикулата е изградена от мъртви клетки, които контролират достъпа на вода до вътрешните части на косъма и отговарят като цяло за характерната влажност на косата.

Основната роля на кутикулата е да предпазва вътрешните части на косъма. Структурата на кутикулите на косъма могат да бъдат изключително разнообразни – от овална и сплескана форма до издължена. Причината, за което, е максималното покритие на косъма, което се осигурява именно чрез разнообразната структура на кутикулата. Когато кутикулите са здрави, те се припокриват плътно и поради това отразяват светлината, която попада върху тях. Резултатът е бляскавата коса, към която се стремиш. 

Припокривайки се една с друга кутикулите на косъма предоставят и изграждат изключително ефективна защита от увреждане на косъма. Както се казва „Природата Майка е помислила за всичко“.

Какво се случва, обаче, ако косата ти е подложена непрекъснато на третиране с химически продукти като боя за коса или пък е постоянно изложена на топлинно влияние от преса за коса, например, сешоар и други подобни? До каква степен можеш да разчиташ на естествената защита на косата си – кутикулите на косъма?

Все интересни въпроси, които разбира се, би трябвало да ни интересуват, ако желаем да осигурим добрия вид на косата си и в същото време да сме в крак с модните тенденции и нашите лични женски капризи!

Долното изображение показва разликата между увредена и здрава кутикула.

Haar-Struktur - strapaziertes und gesundes Haar: 3D-Illustration

Кутикулата на косъма се уврежда при прекомерна употреба на химически продукти. Боите за коса работят на принципа на повдигане на люспите на кутикулите на косъма, за да може боята да си осигури достъп до вътрешността на косъма и да стигне до кортекса. Така всъщност промяната на цвета на косата ти става възможна. От една страна, ти се сдобиваш с точния цвят на косата си, от друга рискуваш да увредиш кутикулата на косъма.

Увреждането на косата, както вече споменахме, се постига и чрез силно топлинно въздействие, както и от въздействието на естествени източници като вятъра и слънцето.

Защо увреждането на кутикулите трябва да те притеснява?

Има лесен начин да прецениш дали кутикулите на косата ти са увредени. Тя ще изглежда изтощена, поради нарушената цялост на защитния слой на косъма, ще цъфти и лесно ще се къса.

Добрата новина е, че след като положиш известно старание и постоянство, здравината на косата ти, нейната еластичност и блясък могат да бъдат възстановени. Ето и няколко Murphy съвета от нас, които ще ти помогнат във възстановянето на косата ти:

  • Сресвай косата си с бавни движения, без да я дърпаш, като започнеш първо от долната част на косата, за да избегнеш заплитания;
  • Не връзвай прекалено стегнато косата си;
  • Не мий косата си всеки ден;
  • Използвай серум или балсам за въстановяване като първо се увериш в качеството на козметичния продукт. Попитай ни направо за съвет!
  • След като използваш маска за коса, изплакни косата си със студена вода, тъй като тя ще затвори кутикулите на косъма и косата ти ще изглежда по-здрава и бляскава;
Share
BulgarianEnglish

-20% на колагенова терапия GENOSYS MICRONEEDLING до края на април включително (от 130 лв. на 104 лв). Запази час днес!

Created with ❤️ by Perlstyle Studio