Козметика

Фототип на кожата – как да разберем кой е нашият / има ли общо с цвета на косата

Кожата ми изгаря много бързо, а пък аз въобще не мога да хвана тен.

Всъщност чисто и просто: това е реакцията, която прави кожата ни при излагане на слънце.

 

Бързо се пека“ е едната крайност, а другата „Изгарям като рак“ – това са две от скалите за класификация на типа кожа на Фитцпатрик. А кой е той ще разберете, като продължите да четете…

 

Фототипът на кожата е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при определянето на правилния режим на грижа за нея.

 

 

Терминът „фототип“ се отнася до реакцията на кожата на слънчева светлина и се използва за определяне на нейната склонност към слънчеви изгаряния и риска от развитие на кожни заболявания, като например рак на кожата.

Според Класификацията на фототиповете на кожата, разработена от Томас Фицпатрик през 1975 г., се определят шест основни фототипа:

 

фототип на кожата - тест - murphystyle

Въпреки че се различават в някои детайли, основната идея е да се оцени реакцията на кожата спрямо слънцето и да се предоставят насоки за предпазителни мерки и грижа.

Ето кратко описание на всякакъв от тези шест фототипа и препоръки за правилна грижа за всяка група:

Фототип I – тип Пипи Дългото Чорапче:

Този тип кожа е много светла и има силна склонност към изгаряне при излагане на слънце. Хората с този фототип обикновено имат светли коси, сини или зелени очи и често се появяват пектилни луни. За да предпазите кожата си, избягвайте излагането на пряка слънчева светлина, носете широкообръмен шапка и използвайте слънцезащитен крем с висок фактор за защита.

 

фототип на кожата 1 - murphystyle

Фототип II – тип Рапунцел:

Този фототип също има светла кожа, но е по-малко склонен към изгаряне. Хората с този тип кожа обикновено имат бледи до светло кафяви коси и сини, зелени или кафяви очи. Все още трябва да бъдете внимателни при излагане на слънце и да използвате слънцезащитен крем със среден или висок фактор.

 

фототип на кожата 2 - murphystyle

Фототип III – тип Снежанка:

Този фототип описва хора с по-тъмна кожа, които изгарят по-малко и по-бързо придобиват тен. Те имат кафяви коси и очи. Въпреки че имат по-голяма толерантност към слънцето, все още трябва да използвате слънцезащитен крем.

фототип на кожата 3 - murphystyle

Фототип IV – тип Покахонтас:

Хората с този фототип имат по-тъмна кожа, кафяви очи и кафяви коси. Те изгарят много рядко, а обикновено бързо придобиват тен. Въпреки това, дори и с по-голяма толерантност към слънцето, слънцезащитният крем все още е препоръчителен, особено при продължителни периоди на излагане.

фототип на кожата 4 - murphystyle

Фототип V – тип Арабска принцеса:

Това са хора с много тъмна кожа, често с черни или тъмно кафяви коси и кафяви или тъмно кафяви очи. Те рядко изгарят и бързо придобиват тен. Използването на слънцезащитен крем е препоръчително, но в по-умерени количества.

фототип на кожата 5 - murphystyle

 

Фототип VI – тип Черна принцеса:

Този фототип описва хора с много тъмна кожа и черни коси и очи. Те изгарят много рядко и практически не променят цвета на кожата си. Въпреки това слънцезащитният крем може да се използва за защита от вредните UV лъчи.

 

фототип на кожата 6 - murphystyle

Важно е да се помни, че тези фототипове представляват само насоки и може да има вариации между индивидите.

Винаги е добре да се консултирате с дерматолог или специалист по грижа за кожата, за да получите персонализирани съвети за грижа спрямо своя фототип.

В допълнение към избягването на прекомерно излагане на слънце и използването на слънцезащитен крем, други важни фактори за грижа за кожата включват поддържане на добра хидратация, редовно почистване и ексфолиране, както и използване на подходящи продукти за грижа за кожата спрямо своя фототип.

 

Запомнете, че предпазливостта при излагане на слънце и правилната грижа за кожата не само помагат да се предотвратят изгаряния и преждевременно стареене, но и намаляват риска от развитие на сериозни кожни заболявания.

 

Има ли връзка Фототип на кожата с избора на цвят за коса?

Фототипът на кожата не е пряко свързан с избора на цвят на косата.

Изборът на цвят на косата е предимно въпрос на предпочитания на всеки по отделно и се базира на личния стил и естетически предпочитания.

Въпреки това, при избора на цвят на косата е важно да се вземат предвид някои фактори, които могат да се свържат с фототипа на кожата. Например, ако имате по-тъмен фототип на кожата, цветът на косата, който е по-близък до вашата естествена цветова палитра, може да изглежда по-естествено и хармонично. Но отново, това е индивидуален избор и не съществуват стриктни правила.

 

 

Ако имате въпроси или се интересувате от определен цвят на косата, най-добре е да се консултирате с професионалист в областта на косата, фризьор, какъвто може да намерите в  MURPHY STYLE например.

Ние ще ви помогнем да изберете цвета, който най-добре отговаря на вашия стил и визия, без значение от фототипа на вашата кожа.

Процедурата се нарича „Анализ на цветотип“ – тя ви предоставя информация за това какви оттенъци са подходящи за вас и вашата коса. Консултацията се извършва от коафьори.

Може да направите своята резервация тук.

 

Кой фототип е най-подходящ за процедура лазерна епилация?

 

Хора с фототип кожа I-IV обикновено са най-добрите кандидати за лазерна епилация, защото при тях тя е най-ефективна. Това са хора с много светъл до средно светъл цвят на кожата и черна, кестенява до тъмно руса коса.

Тези с фототипове кожа V-VI, са хора с по-тъмна кожа. При тях, както и при тези със светъл цвят на космите, обикновено ефекта от лазерната епилация е по-ограничен и не толкова бърз. Въпреки това може да се постигнат определени резултати, когато се третира с подходящият лазер и дължина на вълната от квалифициран специалист.

 

Защо типа на кожата и цвета на косъма влияят върху резултата?

 

Меланинът, който се съдържа в големи количества в косъма (и в много малки количества в кожата) е пигментът, преобразуващ светлината от лазера в топлина.

Повишените му нива в кожата, най-вече при фототипове V и VI повишава риска от увреждане на епидермиса и от прояви на хиперпигментация или хипопигментация.

За това по-тъмните типове кожа следва да се третират с по-ниски енергии, което пък се отразява на ефективността – ефективността спада, а броят на процедурите се покачва.

 

лазерна епилация - фототип на кожата - силвия стойнова - murphystyle
Лазерна епилация от Медицински козметик Силвия Стойнова – MURPHY STYLE

Ако не сте сигурни дали вашата кожа е подходяща за процедура лазерна епилация, то запазете своя час за безплатна консултация тук.

*възможно е да избирате между Медицински козметик Силвия Стойнова и Медицински козметик Надя Лентова

 

Последвайте ни:
Facebook: MURPHY STYLE
Instagram: @murphystyle
Share
BulgarianEnglish

Изваяно лице без ботокс и филъри: само до края на юни - ЕЛЕКТРОСТИМУЛАЦИЯ -18% (от 110 лв на 90 лв)

Created with ❤️ by Perlstyle Studio