Фризьорство

Омазняване на косата: Разберете причините и открийте решението

В света на красотата и грижата за косата, нищо не може да ни обърка настроението повече от непрестанното омазняване на косата.

маз

Това е чест проблем, който води до нежелана визия на косата и намалява увереността.

 

 

В тази статия ще разгледаме някои от основните причини за омазняването на косата и ще ви предложим съвети и средства, които могат да ви помогнат да поддържате перфектният вид на косата си.

 

Прекомерно производство на мазнини

 

Една от основните причини за омазняването на косата е прекомерното производство на мазнини от скалпа. Това може да се случи поради различни фактори, като генетика, хормонални промени или дисбаланс на скалпа.

В такива случаи, важно е да се консултирате с фризьор или дерматолог, които могат да ви предоставят съвети и специфични продукти, подходящи за вашия тип кожа и коса.

В MURPHY STYLE вие имате възможност за персонална безплатна консултация и диагностика на скалпа със специалист, която ви дава насоки към правилното третиране на косата и грижата у дома.

 

 

Диагностика на скалпа в MURPHY STYLE

Може да заявите своята безплатна консултация тук.

 

Неправилно измиване на косата

 

Измиването на косата играе важна роля в поддържането на здрава и чиста коса.

Професионално измиване в MURPHY STYLE
Професионално измиване на косата в MURPHY STYLE

Ако измиването става твърде често или прекалено рядко, то може да доведе до прекомерно омазняване.

Измиването на косата прекалено често може да премахне прекалено много мазнини от скалпа и да стимулира жлезите да произвеждат още повече мазнини. Опитайте се да измивате косата си два до три пъти седмично и използвайте нежни, съответстващи на вашия тип коса продукти.

Има специално формулирани шампоани, които помагат за контролиране на омазняването на косата. Те съдържат съставки, които регулират производството на мазнини и поддържат скалпа по-сух. Такъв шампоан е Kèrastase SPECIFIQUE Bain Divalent (достъпен в Murphy Shop)

Заключение: Идеално е да измивате косата си два до три пъти седмично с подходящ шампоан за вашата коса и скалп.

 

Неправилно използване на продукти за стайлинг

 

Използването на продукти за стайлинг като спрейове, гелове или масла може да допринесе за омазняването на косата, особено ако се нанасят в излишък или близо до корените. Важно е да изберете продукти, които са леки и не създават прекомерно натрупване на мазнини в косата. Освен това, избягвайте нанасянето на продукти близо до скалпа и се концентрирайте върху дължините и краищата на косата.

Хубав стайлинг продукт е сухия шампоан. Сухият шампоан е отличен продукт за бързо освежаване на косата между измиванията. Той абсорбира излишната мазнина и придава обем и свежест на косата.

 

Kèrastase FRESH AFFAIR Сух шампоан 233мл; MURPHY SHOP

Прекалено топла вода при измиване

 

Използването на твърде гореща вода при измиване на косата може да изсуши скалпа и да стимулира производството на повече мазнини в отговор. Опитайте се да използвате хладка или топла вода при измиване на косата, за да запазите баланса на влагата в скалпа и косата.

 

Стрес и неправилно хранене

 

Стресът и неправилното хранене могат да имат влияние върху здравето на косата и скалпа. Стабилизирането на нивата на стрес и въвеждането на здравословна и балансирана диета с богато съдържание на витамини и минерали могат да помогнат за поддържане на здрава и мазна коса.

 

 

Повишена активност на себумни жлези

 

Някои хора имат по-голяма активност на себумните жлези на скалпа, което води до по-голямо производство на мазнини и по-бързо омазняване на косата.

 

Неправилна хигиена на косата

 

Ако не измивате достатъчно добре косата или използвате продукти, които не са подходящи за вашия тип коса, може да се създаде натрупване на мазнини и замърсявания върху скалпа.

Важно е да запазите хигиената на четката ви за коса.

 

 

Редовното почистване на четката за коса е важно за предотвратяване на натрупване на мазнини, коса и замърсявания върху нея.

Измийте четката с топла вода и нежен шампоан и я оставете да се изсуши напълно преди да я използвате отново.

 

Често докосване на косата

 

Ако често се докосвате до косата си, мазнините от ръцете ви могат да се прехвърлят на косата и да предизвикат по-бързо омазняване.

Опитайте се да избягвате да пипате и премествате косата си често, особено в областта на корените.

 

 

 

Омазняването на косата може да бъде предизвикателство, но с правилната грижа и внимание можете да се справите с него успешно.

 

Познаването на причините за омазняването на косата е първата стъпка към решението на проблема. Посетете вашия фризьор или дерматолог, за да получите персонализирани съвети и продукти, подходящи за вас.

 

 

Следвайки правилната хигиена и използвайки подходящи продукти, ще постигнете красива, свежа и безупречна коса, което ще ви донесе увереност и удовлетворение.

 

Използвани снимки: Pinterest; Личен архив
Последвайте ни:
Facebook: MURPHY STYLE
Instagram: @murphystyle 

 

 

Share
BulgarianEnglish

-20% на колагенова терапия GENOSYS MICRONEEDLING до края на април включително (от 130 лв. на 104 лв). Запази час днес!

Created with ❤️ by Perlstyle Studio