Специалистите съветват

Косопадът – какви са причините? Решение!

Напълно нормално е на ежедневна база, ние да губим от своята коса между 50 и 100 косъма. Това е един от многото начини, по които тялото ни поддържа своя баланс – едни косми завършват жизнения си път, за да отстъпят място на други.

Но понякога този баланс е нарушен и се стига до ситуацията, в която окапват повече коси, отколкото поникват.

Тогава говорим за косопад – явление, различно от нормалната подмяна на косата. Неговото медицинско име е „алопеция“ и може да засегне както жени, така и мъже.

 

Косопад - причини и решения - murphystyle - hairloss алопеция 2

 

 

 Независимо дали е загуба на коса или забележимо изтъняване – могат да се случа по различни причини.

Понякога загубата на коса е страничен ефект от здравословен проблем, който трябва да бъде решен и ще се отстрани сам, когато здравословният проблем се лекува правилно.

Важно е да се знае: Ако имате изтъняла коса или косопад, трябва да посетите дерматолог/трихолог, за да стигнете до корена на проблема и да разберете как да спрете косопада или да подновите растежа.

Преди да предприемете тази стъпка обаче, разберете дали косопадът ви не е възможно да бъде причинен по други причини.

 

За щастие има много начини за лечение на косопада в зависимост от причината. 

Ето някои от най-честите причини, поради които може да виждате по-малко коса на главата си – и какво можете да направите по въпроса с косопада:

Косопад - причини и решения - murphystyle - hairloss 3

Mоже да се дължи на хормонален дисбаланс

Символ на женственост за толкова много жени, косата ни изисква внимание. Както дълбоко лични, така и повърхностно публични, промените във външния вид на косата ни могат да предизвикат редица емоции, карайки ни да участваме доброволно в нейното подстригване, изправяне, къдрене, изрусяване, потъмняване или други агресивни химически обработки.

Косата е част от това кои сме и как се представяме пред света. Може би разглеждан от някои като нормален, неизбежен признак на стареене или реакция на стрес, загубата на коса често е свързана с ендокринни дисбаланси.

Цикълът на космените фоликули между почивка и растеж
Косопад - стадии на косъма - murphystyle
(Фиг 1.) Фази на растеж на косъма

Преди да преминем към ендокринната логистика, нека прегледаме някои анатомични съображения.

Промените в косата могат да възникнат поради промени в самата фибра на косъма, цикъла на косъма и/или космения фоликул – частта от косъма под повърхността на кожата.

Космените фоликули са невероятно продуктивни, постоянно преминават през циклични кръгове на почивка (телоген), регенерация (анаген) и дегенерация (катаген) и са уникални в тази способност динамично да редуват почивка и активен растеж.

Хормонален дисбаланс: Хормон на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза регулират почти всеки процес в тялото ни. Когато тиреоидната система стане недостатъчно активна, като например при хипотиреоидизъм, нашият метаболизъм се забавя и по-малко важните функции на тялото получават по-малко внимание.

За съжаление косата (и кожата) обикновено страдат първи (1) . При хипотиреоидизъм косата е склонна да бъде суха, матова и дифузно изтъняла – дори космите от веждите могат да паднат! Когато обратното е вярно и има твърде много хормони на щитовидната жлеза (болест на Грейвс), косата също ще пада.

 

Косопад - причини/ решения - murphystyle - хормони 4

 

Решението?

Ако са налице симптоми, проверете нивата на щитовидната жлеза и се консултирайте с Вашия лекар за терапия с хормони на щитовидната жлеза. В повечето случаи косата расте отново, след като се лекуват аномалиите на щитовидната жлеза.

Хормонален дисбаланс: Феритин

Ниският серумен феритин води до състояние, наречено анемия.

За тези от нас, които са имали анемия в един или друг момент , то сме твърде запознати със симптомите на наистина натрупана умора и бледост.

Докато косопадът не е най-честият симптом на желязодефицитна анемия, той засяга приблизително половината от тези с ниски запаси от феритин (2).

Космените фоликули всъщност висят на феритин. Когато тялото има ниско съдържание на желязо, то може да изтегли феритин от места като космените фоликули, считани за не толкова важни, колкото, да кажем, производството на червени кръвни клетки. Полученият ефект е дифузен косопад.

Косопад - причини/ решения - murphystyle - хормони 2

Решението?

Ако загубата на коса е свързана с недостатъчно желязо в организма, коригирането на анемията трябва да позволи на косата да порасне отново.

Хормонален дисбаланс: по време на бременност

Бременността увеличава броя на космените фоликули във фазата на анаген (в превод: масивен растеж). Увеличеното снабдяване с естрадиол и прогестерон по време на бременност са особено полезни за косата, като разширяват фазата на растеж и предотвратяват окапването. След раждане, обаче хормоните опитват да се балансират към „новото нормално“ и се стига до косопад.

Косопад - причини/ решения - murphystyle - хормони бременност

 

Решението?

Промените в косата по време на бременност са чести; всяка жена обаче е различна и следователно промените в косата са индивидуални. Ако се появи загуба на коса в периода след раждането, повечето жени ще изпитат пълно възстановяване, въпреки че процесът може да е бавен.

Може да е резултат от стресовата среда, в която живеем

Всички знаем, че стресът е вреден за нас , включително и за косата ни. Направо казано, от стреса косата пада.

Това до голяма степен се дължи на факта, че стресът ви поставя в режим на оцеляване, отклонявайки ресурси далеч от добър кръвен поток на кожата, адекватно храносмилане, сън, растеж и т.н., така че енергията ни може да се използва вместо това за борба.

Косопад причинен от стрес - murphystyle

И нека бъдем честни, тялото ви не смята косата за съществена за вашето оцеляване.

Молекулите на стреса като кортизола могат да насочат и увредят космения фоликул (3). Дори не е нужно да чакате до менопаузата за да се свие конската ви опашка – много жени на 20-те и 30-те години започват да губят косата си поради проблеми, свързани със стреса .

Симптомите на внезапни пристъпи на косопад с малък или никакъв растеж на косата предполагат телогенен ефлувиум – състояние, при което косата във фазата на анаген (растеж) преждевременно навлиза във фазата на телоген (покой) (фиг. 1).

Решението?

Отделете малко повече време, за да оцените тежестта на стреса си и се опитайте да включите стратегии за намаляване на стреса в ежедневието си. Например: давайте си пълноценна почивка, това включва и здравословния сън. Също така можете да се фокусирате върху нещо приятно или дори неутрално след прекарана стресова ситуация.

 

Може да се дължи на липса на определени витамини и минерали

Косопад липса на витамини murphystyle 1

Витамин D – „слънчевият“ витамин, но и много повече!

Витамин D е важно хранително вещество, което е от съществено значение за нашия имунитет, здравето на костите и много други процеси.

По отношение на косата, той всъщност помага за създаването на нови космени фоликули, като инициира анагенната фаза. Затова при липсата му редица симптоми, като загуба на коса, могат да се появят, когато тялото няма достатъчно витамин D.

Решението?

Повечето хора могат да получат по-голямата част от витамин D чрез излагане на слънчева светлина или чрез диета.

Някои храни са естествено богати на това хранително вещество, като мазна риба (сьомга, скумрия), гъби или храни, обогатени с витамин D (някои зърнени храни и мляко).

Веганските или вегетариански диети обикновено осигуряват по-малко витамин D, така че може да са необходими добавки. Освен това намирането на баланс между защитата на кожата от излагане на слънце и усвояването на витамина може да е от съществено значение за постигане на оптимални нива на витамин D.

Косопад липса на витамини murphystyle 2

Витамин B12 – „енергийният витамин“

За да поддържате космените фоликули активни, имате нужда от здравословен кръвен поток – богатите на кислород червени кръвни клетки хранят космените фоликули.

Витамин B12, известен също като кобаламин, прави точно това – насърчава здравия растеж на косата, като подпомага производството на тези червени кръвни клетки.

Витамин B12 е наричан „енергийният витамин“ и има смисъл, че отсъствието му (дефицитът му) може да се прояви у нас като слабост и умора.

Решението?

Витамин В12 се намира в храни с животински произход като месо и млечни продукти, както и в някои ферментирали зеленчуци.

Растенията не произвеждат витамин B12, но по време на процеса на ферментация някои видове бактерии могат да доставят част от това хранително вещество.

косопад MuRPHYSTYLE

Други нужни витамини за превенция срещу косопада

Цинк – свързваме цинка с подсилване на имунитета в сезона на настинките и грипа, както и с благоприятните му ефекти върху мъжкото репродуктивно здраве.

Цинкът е един от най-важните минерали, участващи в клетъчния метаболизъм, синтеза на протеини и общата имунна функция. Неговият недостиг може да доведе до косопад (4) .

Желязо – желязото е един от най-важните елементи за хемоглобина – червените кръвни клетки, които пренасят кислород в цялото тяло, включително и до клетки на космените фоликули. Недостигът на желязо е най-честата форма на хранителен дефицит. Той причинява анемия, която се характеризира с усещане за умора, бледа кожа, задух, чупливи нокти, студени крайници, косопад.

Микроелементи – те са основни елементи в нормалния цикъл на космения фоликул. Te играят роля в клетъчния оборот, често са в матричните клетки във фоликулната луковица, които се делят бързо.

Лечението на алопеция (косопад) е съществен аспект от клиничната дерматология, като се има предвид разпространението на косопада и значителното му въздействие върху качеството на живот на пациентите.

 

 

Алопеция ареата (АА) възниква, когато имунната система атакува космения фоликул. Проучванията показват връзка между АА и ниските нива на витамин D. Този витамин трябва да се допълва, ако нивата са ниски.

Желязото, витамин D, фолиевата киселина, витамин В12 и селенът са витамини и минерали, които могат да участват в побеляването на косата през детството или ранната зряла възраст. Допълването на тези дефицитни микроелементи може да подобри преждевременното побеляване (5) .

Биотин – биотинът (наричан още витамин B7 или витамин H или I) е водоразтворим витамин B, който играе важна роля в метаболитния процес.

Без биотин протеините, въглехидратите и мазнините не могат да се преработят достатъчно в организма.

Витамин В биотин има двоен положителен ефект върху косата ви: помага на тялото да филтрира необходимите градивни елементи за здрава коса от храната и след това да ги остави да достигнат до правилните места

 

 

Може да е в резултат на приемане на лекарствени медикаменти

Лекарствата могат да бъдат виновник за състояние, известно като индуциран от лекарства телогенен ефлувиум (4), което води до повишено отделяне на горната част на скалпа няколко месеца след излагане.

Косопадът е сравнително рядък страничен ефект, но различни лекарства могат да го причинят:  разредители на кръвта, антидепресанти, лекарства за понижаване на холестерола, някои нестероидни противовъзпалителни лекарства и лекарства, свързани с хормоните, като лекарства за щитовидната жлеза,  хормонални заместителни терапии  или стероиди.

 

Косопад murphystyle причини/решения 5

Решението?

Ако подозирате, че лекарство, отпускано с рецепта, може да е свързано с косопада, незабавно се консултирайте с Вашия личен лекар: това може да е признак за други здравословни проблеми. И поискайте направление за дерматолог.

 

Може да е в резултат на прекаран COVID-19

COVID-19 донесе много последствия за здравето ни, оказва се, че загубата на коса е още една последица от коронавирусната инфекция – такава, която обикновено се появява от два до четири месеца по-късно.

косопад ковид 19 murphystyle

Загубата на коса след COVID-19 вероятно не е причинена от вируса, атакуващ космените фоликули, казват лекарите (5) .  Вместо това те смятат, че най-вероятно това е реакция на физиологичния и емоционален стрес, предизвикан от болестта. Техническото наименование на състоянието е телогенен ефлувиум.

Обикновено отзвучава от само себе си около шест до девет месеца след началото.

Решението?

Ако това е телогенен ефлувиум, то косата ви трябва да започне да расте отново сама. За да си помогнете повече на себе си: яжте балансирана храна, почивайте си, приемайте ежедневно мултивитамини и спортувайте редовно, но умерено. При продължителна загуба на коса (повече от 6 месеца след преболедуване) запазете си час за дерматолог.

 

Какво бихме ви препоръчали за да не се стига до косопад?

Ежедневното движение е ключов компонент за здравословния начин на живот (включващ и здравословно изглеждащата коса). От друга страна храненето с балансирана диета, включваща ниско съдържание на мазнини е също една от най-добрите ви защити срещу косопад. Храни като: сьомга, риба тон, ленено масло, орехи, бадеми.

Косопад murphystyle причини/решения 6

Хидратацията на тялото, поддържа цялостното здравословно състояние (включително и на космения фоликул). Препоръчителният прием на вода дневно е 8 чаши дневно – към него трябва и да се стремим за да предотвратим косопада и други здравословни проблеми.

 

Бонус: Правете периодично терапия на косата си

За да имате постоянен блясък и мекота на косата си, бихме ви препоръчали да освежите косата си в Салони Murphy с терапия Fusio-Dose. Така може да поддържате здравословното състояние на косата си и максимално да предотвратите накъсването и.

Терапия с Fusio-Dose в Murphystyle срещу косопад

Какво всъщност представлява Терапията с Fusio-Dose?

Fusio-Dose е услуга, базирана на индивидуално подбран подхранващ и регенериращ коктейл, който помага за незабавна трансформация на косата.

Основата на грижите са четири активни концентрата и пет бустера, които се смесват от фризьора в 20 възможни комбинации, предоставяйки най-персонализираната грижа за косата според нейните нужди.

Матовост и слабост на боядисаната коса, финост и недисциплинирана на естествената коса, слабост, крехкост и липса на еластичност – ритуалът не само успешно се справя с тези и други проблеми, но благодарение на активните съставки във висока концентрация, осигурява незабавен резултат, като незабавно усещате косата си по-красива и здрава.

Повече информация за Fusio-Dose може да намерите тук.

 

Може да освежите и предпазите косата си още ДНЕС като запазите час в Салони Murphy за терапия с FUSIO-DOSE и красив стайлинг тук

Приложение murphystyle

 

Използвани снимки: Pinterest

 

Последвайте ни:
Facebook: Салони Murphy
Instagram: @murphystyle

 

 

 

Share
BulgarianEnglish

Изваяно лице без ботокс и филъри: само до края на юни - ЕЛЕКТРОСТИМУЛАЦИЯ -18% (от 110 лв на 90 лв)

Created with ❤️ by Perlstyle Studio