Фризьорство

Анелия от салони за красота Murphy: „Ти не избираш професията си, професията избира теб”

Ани, както я наричат колегите, е винаги усмихната. Ако започнете разговор с нея ще усетите две неща със сигурност: говори убедително и в компанията и ще почувствате сигурност и …много, наистина много си обича професията. Тя е от тези, които те вдъхновяват. 

Вероятно затова е спечелила множество награди от престижни конкурси в България и в чужбина и в момента, след 8 години работа в салон „Мърфи” на бул. България, е един от топ фризьорите, представящи бранда „Murphy” .

Ани, защо избра да занимаваш с фризьорство?

Защото много се дразнех, че никъде не можеха да ме подстригват както аз искам. Всъщност, като се замисля, не помня да съм ходила на фризьор. Даже в семейството ми никой не е ходил на фризьор. Помня само веднъж,че ходих за едно къдрене. Иначе си се подстригвах сама.

Интересното е, че години наред съм работила съвсем различни от професията неща. В един момент, обаче, осъзнах, че имам нужда от страст, от нещо различно…Професията не я търсиш, тя те намира. Та в онзи момент започнах курс по козметика и реших да изкарам и курс по фризьорство. Така се запалих, защото осъзнах, че фризьорството ме развива като мислене.

Развива те…?

Да. Постоянно мислиш за прически, стайлинг, цветове. Това изисква концентрация и мисъл, вложена във всичко. Отстрани изглежда лесно, но професията ни не е само щракане с ножици. Тази професия е отговорна, хората разчитат на теб за визията си.

Кое ти доставя най-голямо удоволствие докато работиш?

Обичам всеки аспект от работата си, но като че ли специалните прически най-много ме забавляват. Когато човекът е настроен да промени себе си ми дава свобода на мислене и творчество. При прическите мога свободно за разгърна фантазията си, която никак не е малка. Карат ме да се чувствам като творец.

Рязката смяна на прическата свързана ли е с промяна на психическите нагласи на хората? Имат ли двете неща връзка?

Определено има връзка. Прическата променя психическата нагласа и често хората идват именно с тази идея или просто искат да променят нещо в живота си. Често ми казват: „ Искам да си променя косата, защото по този начин ще променя нещо в ежедневието си, или имат важна среща, или за интервю за работа, което трябва да мине успешно.

Има нещо, въпреки суеверията. Случвало ми се е да идват клиенти с желанието да се подстрижат много късо, например. Обикновено при някакво отрицателно събитие или сполетяно нещастие те решават, че ще си го изкарат на косата….

Какво правиш в такъв случай?

Винаги процедирам така – не намалявам толкова рязко дължината на косата. Казвам им, че сега ще намаля косата, но не чак толкова. Ако след седмица все още искат много късата прическа – могат да дойдат да ги доподстрижа. Не съм имала случай да са се връщали за доподстригване.

Когато са преживели нещо лошо и искат спешна промяна, най-често промяната е от дълго към късо. С цветовете са по-малко смели. Ако решат да променят цвят, се говори много и се коментира.

Случва ли се често да идват клиенти, които не знаят каква точно прическа искат?
Повечето от клиентите или не знаят точно как ще изглеждат най-добре, или се колебаят между няколко варианта. Ролята на стилиста е да им предложа вариант, който ще е подходящ за тях на според формата на лицето, цветовете на очите и кожата, типа коса.

С какво Салони „Мърфи” е по-различен от останалите салони за теб?

Всички от екипа сме като едно семейство. Ние много сме се сработили като екип, а това надали го има навсякъде.

Има ли градивна конкуренция между топ стилистите в салона?

Не, по скоро си помагаме. Всеки има собствен стил. Припокриваме си работата, сменяме се при договорки. Предпочитаме да коментираме нещата не като конкурентна дейност, а като виждане на колегата и обсъждаме мнения и варианти.

Често фризьорите са бъбриви докато работят. Ти такава ли си?

Зависи. Има клиенти, които си почиват докато ги фризирам. Такива са новите клиенти и докато не ни опознаят, нас, като хора, не споделят –говорим си за прическата, за цвета и това е. Което е нормално. Лично аз не бих казала, че говоря много –ако съм вглъбена в някоя специална прическа-съм съсредоточена изцяло там. Колегите добре го знаят. Когато съм млъкнала значи съм тотално във филма.

салони за красота мърфи

За 8 години в салони „Murphy” кой е най-емоционалния ти спомен, свързан с клиент?

Много са тези моменти. С повечето ми клиенти сме в дори приятелски отношения- прегръщат ме, целуват ме  Наскоро, обаче, имах една клиентка, която беше тук за пръв път и беше доста резервирана. Реакцията й, обаче, ме изненада приятно –не спря да ми благодари и прегръща. Такива моменти ме правят щастлива.

Какво правиш през свободното си време?

Нямам такова. Чета исторически и географски книги, гледам много Discovery. Шиенето на гоблени ме успокоява, затова го обичам. Плетенето, например, ме изнервя, но шиенето успокоява. Гледам много шоута на други фризьори. Страст ми е. Руската школа е най-добрата в света, така мисля.

Share
BulgarianEnglish

Created with ❤️ by Perlstyle Studio