Фризьорство

9 причини, цветът на боядисаната ни коса да се отмива

Грешки, които да не допускаме след боядисване на косата

 

Боядисали сте се, току-що излизате от фризьорския салон, цветът ви е великолепен!

 

Две измивания по-късно обаче, блясъкът на цвета ви вече го няма, а след още две вече далеч не виждате първоначалния наситен цвят, за който така сте си мечтали.

 

Боите за коси издържат между 3 и 5 седмици, така са създадени. Но въпреки това понякога избледняването на цвета настъпва по-бързо. Защо се случва това? Има ли нещо, което можем да направим, за да забавим този процес?

 

Продължавайте да четете, за да разберете повече за поддръжката на перфектния цвят!

 

1. Миете косата си с гореща вода?

Колкото по-гореща е водата, толкова по-бързо се губи цветът.

Регулирайте температурата на водата си на хладка или студена, когато изплаквате косата си. Това ще ви помогне да запечатате кутикулата и да запечатате свежия си цвят за още по-дълго време.

Намокрете косата с подходяща температура на вода, след това нанесете шампоан и разпенвайте от зоната на корените по цялата дължина. Масажирайте кожата на главата с възглавничките на пръстите, като внимавайте да не надирате скалпа с нокти.

Задръжте пяната на скалпа и косата за 2-3 минути докато масажирате, за да се даде възможност на полезните съставки да въздействат върху косъма и след това изплакнете обилно.

 

Правилно измиване на косата в murphystyle
Терапия за коса в Салони Murphy

Преминете към изплакване възможно най-деликатно, за да премахнете остатъците от шампоан напълно.

Ако използвате балсам или маска, то трябва да ги нанесете на подсушена с кърпа коса, да се изчака определеното в инструкциите време за действие и да се измие отново с хладка вода.

 

2. Използване на дълбокопочистващи шампоани

Прекомерното измиване с шампоан не само премахва цвета ви, но и естествените масла, които скалпът ви произвежда, а са от съществено значение за здравето на косата и скалпа ви. Помислете за любимата си тениска. Ако я миете всеки ден, цветът ще избледнее, същото важи и за цвета на косата ви.

Не се препоръчва измиване на косата 24 часа след боядисването. Дори и да го направите, то трябва да използвате нежен шампоан без сулфати.

 

Chroma Absolu на Kèrastase е персонализирана грижа с киселини за възстановяване на боядисаната коса от вътрешността и, която води до основа за красив и в пъти по-дълготраен цвят. – споделя Марин Хубенов – Мърфи (собственик на Салони за красота Murphy)

Chroma шампоан за боядисана коса murphytsyle
CHROMA ABSOLU Богата вана Chroma Riche 250мл, MURPHY SHOP
Chroma Absolu шампоан за коса мurphystyle
CHROMA ABSOLU Вана Chroma Respect 250мл MURPHY SHOP

Ако имате по-тънка коса и предпочитате ежедневно измиване на косата, то специалистите на Салони Murphy препоръчват, за запазването на вашия перфектен цвят, шампоан – CHROMA ABSOLU Вана Chroma Respect 250мл.

Домашната грижа, обаче не приключва до тук. След като първоначално сте успели да запазите цвета, то искате максимално дълго резултатът да се запази, особено когато сте си правили процедура като Френски Балеаж, Dimension Balayage или Babylights.

Този вид процедури включват изсветляване на косата (и по-следващо матиране), което само по себе си се извършва през по-дълъг период, за да може да има здравословен ефект и красиво изглеждаща коса.

Именно по тази причина е подходящо шампоанът на изрусената коса също да матира. Ултра-виолетовата вана на Blonde Absolu (Кèrastase) запазва пигментите на цвета и е препоръчително да се използва веднъж седмично.

Важно: след изсветляване на косата (Френски Балеаж и т. н.) използването на шампоан за запазване на пигмента не се препоръчва по-рано от 2-3 седмици след извършената процедура

BLOND ABSOLU Вана Ултра-виолет 250мл murphystyle murphy shop
BLOND ABSOLU Вана Ултра-виолет 250мл MURPHY SHOP

 

3. Използвате неправилна грижа за косата си – балсам/маска за коса

Знаете ли как има някои съмнителни хранителни продукти, които вероятно не бихте добавили към храната си? Е, има някои също толкова съмнителни съставки и химикали, които витаят около продуктите за коса, които наистина не трябва да влизат в косата ви, като алкохоли и други вредни химикали.

Отделно от това правилно подбраната грижа за коса, би ви запазила перфектния боядисан цвят за много по-дълго.

боядисана коса murphy style - запазване на цвета

Обработената коса може да стане суха и чуплива, така че за да се преодолее това състояние е важно да се подбере правилната грижа за дължините на вашата коса.

Ще трябва да работите допълнително, за да върнете хидратацията обратно в косите си и също, за да избегнете избледняване на цвета и накъсване.

Затова използвайте балсам, който е специално формулиран за боядисана коса, или още по-добре – вземете матираща маска (като тази от серията на Kèrastase, Blond Absolu тук),  която ще ви помогне да запазите вашия цвят по-дълго.

Аминокиселините имат специалната способност да проникват във вътрешността на косъма и да го подсилват. Те се съдържат в балсама от серията Chroma Absolu на Kèrastase.  Резултатите са по-здрава на вид коса и по-дълготраен цвят.

CHROMA ABSOLU Балсам Cica Chroma 200мл Murphy shop - murphystyle

CHROMA ABSOLU Балсам Cica Chroma 200мл MURPHY SHOP

 

4. Не правите нужните движения за косата си с попивателната кърпа.

Търкането на косата ви със суха кърпа твърде енергично всъщност може да доведе до избледняване на цвета (и краищата ви да изглеждат сухи, а никой не иска това!).

Не правете резки движения с косата си – увиване или дърпане.

 

5. Излагате косата си на прекомерно слънце

Слънчевите лъчи са вредни не само за кожата, но и за косата. Боядисаната и изрусена коса е по-податлива на слънчевите лъчи и като такава тя освен, че може да загуби своя цвят, но може и да пресъхне, и дори да се скъса.

Ултравиолетовите лъчи също нараняват цвета и го карат да бледнее. Най-явно си личи след почивка на море или в планината, където стоенето на слънце е по-продължително.

Именно по тази причина е много важно да се използва правилната слънцезащита, която да предпази косата.

Също така специалистите на Салони Murphy препоръчват, ако планирате да прекарвате много време на слънце, да носите шапка, за да предпазите цвета на косата си от избледняване или изсветляване.

Серията Soleil на Kèrastase e вашият перфектен спътник за незабравимите преживявания под слънчевите лъчи.

SOLEIL Мултизащитно олио за коса изложена на слънце 150млMURPHY SHOP murphystyle
SOLEIL Мултизащитно олио за коса изложена на слънце 150мл MURPHY SHOP

 

6.  Плувате в басейн/море непосредствено след процедурата

Както солената вода, така и хлорът ще премахнат или променят цвета ви.

Хлорът и препаратите за третиране и пречистване на водата в басейните увреждат цвета на боядисаната коса. Затова не е препоръчително да стоите дълго време във водата (ако има как – пропуснете след първоначалното освежаване на косата си с боя).

Русата коса е податлива на позеленяване (от хлор), докато по-тъмната коса става по-матова и губи блясъка си.

И отново: за да ограничите всякакво увреждане на косата си през летните месеци (винаги!) не забравяйте да предпазите косата си, когато сте навън, с добра шапка и слънцезащитни продукти за коса.

 

7. Тренирате непосредствено след процедурата

Загряването, заедно с потта, от направената рутинна тренировка могат да предизвикат бързо избледняване на цвета.

Една страхотна тренировка може да направи толкова много добри неща за вас: да изградите мускулите ви, да успокои нервите, да изваяте корема си. Но страхотната тренировка може да означава и ужасен ден за косата.

 

Потта, която се отделя (неизбежно) по време на тренировка, се състои предимно от вода, със следи от амоняк, урея, захар и соли. Тези соли могат да причинят бързо избледняване на цвета ви, а влагата на косата ви също я прави уязвима за увреждане.

Което означава само едно: отложете рязкото загряване на скалпа си (предизвикано от добре направената тренировка), малко повече след прясно боядисаната си коса..

 

8. Прекалено стягате косата си (връзвайки я)

Стегнатите ластици на висока опашка допринасят за накъсването на косата ви.

Тези черни ластичета около китките ви правят повече от това само да пазят косата ви от лицето ви. Те пречат на косата да расте дълга и здрава.

 

Използването на груби еластични ластици за коса разчупват кутикулата на косъма до известна степен, което води до избледняване на цвета или дори до изкривяване от оригиналния резултат.

За да не стягате прекалено косата си е препоръчително да използвате меки материи, които не накъсват косата. Перфектен избор би бил „лек“ ластик като скрънчи за коса.

скрънчи за коса murphyshop murphystyle
Скрънчи Red Wine, MURPHY SHOP

 

 

9. Оформяте косата си прекалено често с топлинни уреди

Знаете, че топлинните уреди (преса, маша и т. н.) са както помощник за блестящия ни външен вид, така и вредител – те могат да накъсат, изсушат и дори да променят цвета на косата ни.

Много хора изсушават косата си със сешоар и след това я стилизират с преса или маша и всъщност може да се види къде цветът е избледнял от липсата на топлинна защита.

Без значение колко здрави са косите ви , топлината ще премахне цвета и хидратацията и ще доведе до големи щети. Продуктите за топлинна защита ще намалят загубата на влага от вътрешността на косата и външната страна, предпазвайки я от влага, което също ще помогне за поддържане на цвета ви.

 

За да може да притежавате най-бляскавия цвят, който едновременно изглежда добре и е здравословно направен, то запазете своя час още днес в Салони Murphy на www.murphystyle.com.

Използвани снимки: Pinterest; Личен архив
Последвайте ни:

Facebook: Салони Murphy

Instagram: @murphystyle

 

 

Share
BulgarianEnglish

Created with ❤️ by Perlstyle Studio